Výsledky Cen Bystrouška o nejlepší dětskou audioknihu vyhlášeny

Posluchačsky nejúspěšnějšími dětskými audioknihami vydanými v průběhu uplynulého školního roku jsou v kategorii pro nejmladší děti Hilda a pidilidi britských autorů Luka Pearsona a Stephen Daviese, mladší žáci si nejvíce oblíbili nesmrtelného Barona Prášila převyprávěného Adolfem Wenigem, zatímco starší od dvanácti let preferují původní českou fantasy Naslouchač autorky Petry Stehlíkové. Vítězné tituly jednotlivých kategorií soutěže Ceny Bystrouška 2020, pořádané Asociací vydavatelů audioknih ve spolupráci se Sdružením pro tvořivou dramatiku, vybrala dětská odborná porota složená ze členů Divadla Vydýcháno ZUŠ Liberec.

Rostoucí oblibu poslechu audioknih letos značně umocnila koronavirová epidemie. Díla kvalitně načtená známými interprety dětem částečně dokáží nahradit chybějící sociální kontakty a zkrátit čas v nucené karanténě. Výhodou „mluvících knih“ je především jejich snadná dosažitelnost, lze je nakupovat a jednoduše stahovat z internetových portálů vydavatelství, aniž by posluchač musel udělat jediný krok. Audioknihy pak lze poslouchat na více zařízeních – na počítači, mobilním telefonu, tabletu, nebo MP3 přehrávači. U dětí, které jsou technologicky vždy o krok napřed, vítězí v tomto ohledu chytré mobilní telefony s bezdrátovými sluchátky. Pokud jde o oblíbenost žánrů, u mladších věkových kategorií posluchačů jsou nejpopulárnější pohádky, starší děti dávají přednost příběhům s prvky fantasy.

Vítězné tituly Ceny Bystrouška 2020

Věková kategorie 4–6 let

1. Hilda a pidilidi  – Luke Pearson & Stephen Davies (Martha Issová, OneHotBook)
2. Bylinkové pohádky  – Jana Burešová (Jitka Schneiderová, Albatros)