Trh audioknih stále roste

Zájem Čechů o audioknihy už několik let roste, což platilo i v roce 2019. Prodalo se přes 300 000 fyzických nosičů audioknih a mluveného slova. Ještě vyšší byl, poprvé v historii, prodej digitální, který převýšil fyzické nosiče téměř o 9 %. Vyšlo 418 nových titulů, takřka o polovinu více než předloni. Dle Asociace vydavatelů audioknih (AVA) si loňský trh polepšil oproti roku 2018 o 38,5 %, na více než 205 milionů Kč.
Nejproduktivnějším vydavatelem byl v roce 2019 OneHotBook, nejprodávanějším titulem se stalo Důmyslné umění, jak mít všechno u pr **le Američana Marka Mansona v interpretaci Davida Prachaře (Bookmedia).  Vzrůstajícímu zájmu o audioknihy výrazně pomáhá činnost Asociace a každoroční udílení Ceny AVA – Audioknihy roku. To se bude letos konat již posedmé, 23. dubna 2020. Generálním partnerem je Alza.cz.

Výroční zpráva o trhu v roce 2019Přehled vydaných novinek v roce 2019

Zájem Čechů o audioknihy nadále roste
V loňském roce vyšlo 418 nových titulů, což je nárůst téměř o polovinu proti roku 2018 (282 novinek), a prodalo se přes 300 000 fyzických nosičů audioknih a mluveného slova. Poprvé byl digitální prodej vyšší než prodej fyzických nosičů, i když tato převaha není nijak výrazná (52,1%). Mezi žánry vedly opět detektivky a thrillery (25%), následované obecnou beletrií (17%) a tituly pro děti a mládež (17%).
V roce 2019 stále převažovala četba nad dramatizací (94 % vs. 6%).
Zatímco v roce 2018 vyšlo více audioknih českých a slovenských autorů, vloni se vydalo více titulů zahraničního původu (59,1%).
Prodejně nejúspěšnějším titulem bylo Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le amerického blogera Marka Mansona v interpretaci Davida Prachaře (Bookmedia) s prodejem 3591 kopií (což je výrazně méně ve srovnání s nejprodávanějším titulem roku 2018, jimž byl Počátek Dana Browna v interpretaci Martina Slámy (Tympanum) s prodejem téměř 6 tisíc kopií). Na druhém místě s prodejem 3585 kopií je Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět švédského bestselleristy Jonase Jonassona s interpretem Martinem Stránským (Albatros Media). Třetí místo obsadilo Proč spíme neurovědce Matthewa Walkera v podání Borka Kapitančika, prodej 3145 audioknih (Jan Melvil Publishing).
Fenomenální je vytrvalost Čtyř dohod Dona Miguela Ruize v podání Jaroslava Duška (Tympanum) v první desítce žebříčku nejprodávanějších audioknih od svého vydání v roce 2009.
Třemi nejsilnějšími vydavateli audioknih a mluveného slova byli v roce 2019 OneHotBook (18,83 %), následované vydavatelstvími Tympanum (16,28 %) a Albatros Media (16,23 %). První pětici doplňují Radioservis (15,89 %) a Supraphon (14,17 %).