Odborná porota Alza.cz Audiokniha roku 2019

O cenách v jednotlivých kategoriích bude stejně jako každý rok rozhodovat odborná porota. Kdo jsou její letošní členové?

Předseda poroty
Jakub Horák – od roku 1975 posluchač, od 2012 také popularizátor a kritický recenzent audioknih. Zakladatel a vyhlašovatel historicky prvního ročníku ceny Audiokniha roku za rok 2013, nyní šéfredaktor magazínu o audioknihách naposlech.cz.

Porotci:

• Petr Čapek – zapálený čtenář a posluchač audioknih. Dlouholetý sympatizant a recenzent literatury, komiksu i audioknižní tvorby. Redaktor řady webových magazínů a tvůrce recenzního webu schefikuvblog.eu.
  • Kamil Fajmon– posluchač audioknih od dětství, recenzent audioknižního průvodce naposlech.cz. Zabývá se také digitalizací a restaurováním archivních nahrávek mluveného slova z magnetofonových pásů, gramofonových desek a magnetofonových kazet.
  • Tomáš Kaplan Fojtík – knižní blogger a zakladatel skupiny Literární s(n)obi na Facebooku.
  • Jan Frič – režisér Národní divadla. Pochází z Košíř, je spícím členem Společnosti doktora Krásy.
  • Lukáš Gregor – vedoucí Ateliéru Animovaná tvorba na Fakultě multimediálních komunikací ve Zlíně, dramaturg, publicista a autor knih zaměřených na animovaný film.
  • Přemysl Hnilička – knihovník, divadelní vědec, rozhlasový historik a publicista, zakladatel stránky Panáček v říši mluveného slova, bývalý člen Divadla Čára.
  • Anna Hrnečková – lektorka Divadla Drak v Hradci králové, redaktorka odborného časopisu Tvořivá dramatika a učitelka na KVD DAMU, momentálně na rodičovské dovolené.
  • Jakub Kamberský – nevidomý publicista na webu naposlech.cz či v týdeníku Rozhlas, dramaturgicky se podílí na audioknižních titulech s archivními nahrávkami, připravuje a moderuje vlastní pořad Trialogy B, kam si zve hosty ze světa rozhlasu, audioknih, divadla a filmu.
  • Tomáš Králíček – PR manažer, blogger, recenzent, mediální poradce, bývalý novinář a tiskový mluvčí, publikující své blogy a recenze na stránkách https://tomaskralicek.blog.idnes.cz/ Nadšenec pro literaturu v písemné, audioknižní i divadelní podobě.
  • Michal Mašek – recenzent na řadě českých audioknižních portálů, od roku 1995 je čtenářemslepecké Knihovny a tiskárny Karla Emanuela Macana v Praze. Sám říká, že „od mala jsem měl rád když mi někdo četl, proto se audioknihy staly příjemnou součástí mého života.“
  • Ivan Matějka – novinář, publicista a editor s letitou zkušeností z tištěných médií i z nakladatelské práce. Na práci poroty Audioknihy roku se podílí od počátku.
  • Jiří G. Růžička – publicista, knihovník a včelař. Redaktor A2 kulturního čtrnáctideníkua přispěvatel do Knižního servisu na Radiu 1. Vedle pravidelného recenzování audioknih se věnuje komiksům, beletrii i odborné literatuře, ale také divadelním představením nebo hudbě.
  • Klára Smolíková – spisovatelka knih určených převážně dětem, recenzentka audioknižního průvodce naposlech.cz. Lektoruje čtenářské workshopy a semináře zaměřené na rozvoj čtenářské gramotnosti, ve kterých propaguje poslech audioknih.
  • Olga Šubrtová – dramaturg Jihočeského divadla a bývalá rozhlasová režisérka.
  • Lukáš Trpišovský – divadelní režisér, vystudoval pražskou DAMU a spolu s Martinem Kukučkou režíruje pod značkou SKUTR. Vytváří vlastní autorské projekty od pohybového divadla a nového cirkusu přes opery, balet až po činohru (v ČR i zahraničí). Od roku 2017 je členem uměleckého vedení Divadla v Dlouhé.
  • Lukáš Vavrečka – spisovatel a audioknižní blogger, zakladatel FB skupiny Posloucháme knihy. Je autorem knih např. Idealistický román (2009), Alibi na příští noc (2014) nebo Ztracená generace (2017). Jako vydavatelský redaktor a vyučující působí na Univerzitě Pardubice.
  • Michal Zahálka – teatrolog, dramaturg a překladatel (zejména) divadelních her z francouzštiny a angličtiny. Od sezony 2018/19 je coby dramaturg členem nového uměleckého vedení Městských divadel pražských.