Nejprodávanější audioknihou roku je “30 let pod přísahou”

I přes nelehkou situaci v roce 2020 vykázal audioknižní trh v České republice meziroční nárůst o zhruba 12,4 % a udržel si tak několikaletou stoupající tendenci. V roce 2020 se prodalo fyzicky a digitálně audioknih a mluveného slova za více než 230 milionů korun.  Z toho fyzické nosiče tvořily necelých 86 milionů korun oproti 144 milionům za prodej digitální cestou. Podíl digitálního prodeje se tak navýšil na 62,5 % a lze očekávat, že trend převažující digitální distribuce bude pokračovat.

Celkově vyšlo 442 nových titulů. Mezi žánry novinek stále vedou detektivky a thrillery, následované obecnou beletrií a audioknihami pro děti a mládež. Nejprodávanější novinkou byla audiokniha Josefa Klímy a Roberta Šlachty: Šlachta – třicet let pod přísahou (Témbr, Euromedia Group) následována tituly Atomové návyky od Jamese Cleara a Proč spíme autora Matthewa Walkera (obě z nakladatelství Jan Melvil Publishing).

Výroční zpráva o trhu v roce 2020Přehled vydaných novinek v roce 2020

Audioknižní trh řečí čísel

Uplynulý rok byl mimořádně těžký pro celou zemi, společnost i ekonomiku. Audioknižní trh přesto rostl, což je skvělá zpráva. Rostl však pomaleji než v minulých letech. Čísla statistik ukazují pozitivní, ale i negativní trendy. Loňský lockdown přivedl řadu uživatelů k digitálnímu formátu audioknih. Skokově narostly počty těch, kteří audioknihy poslouchají přes mobilní telefony a počítače. Velmi se tím urychlil trend přechodu na digitální způsob distribuce audioknih. Meziroční nárůst tržeb v tomto segmentu je téměř 35 %. Bohužel, i našeho oboru se dotklo dlouhodobé uzavření kamenných obchodů. To mělo hlavní dopad na meziroční pokles prodejů fyzických nosičů o více než 12 %,“ shrnuje loňskou sezónu místopředseda představenstva AVA Alan Piskač.

Podíl vydavatelů na trhu

Významnou většinu na trhu zaujímá pět vydavatelů, jejichž celkový podíl přesahuje 70 %. Největším vydavatelem v roce 2020 bylo vydavatelství OneHotBook (16,54 %) s minimálním náskokem před vydavatelstvím Tympanum (16,13 %), vyrovnaný byl i souboj o třetí místo mezi společnostmi Radioservis (14,10 %) a Albatros Media (14,08 %). Vyšší než desetiprocentní podíl získal ještě Supraphon (11,72 %).

I letos proběhnou Ceny AVA – Audiokniha roku a Ceny Bystrouška

Zprávu o stavu trhu audioknih zveřejňuje již popáté Asociace vydavatelů audioknih, z.s. sdružující vydavatelství, která společně tvoří majoritní část trhu v České republice. V rámci své činnosti je také vyhlašovatelem soutěže o nejlepší audioknižní počin – Audiokniha roku.  Letošní slavnostní vyhlášení Ceny AVA – Alza.cz Audiokniha roku 2020 proběhne 6. května. Hlasování posluchačů odstartuje již
1. března.

Na podzim se také již potřetí uskuteční, opět v režii AVA, udílení cen BYSTROUŠKA za nejlepší audioknihy pro děti.