Děti ocenily nejlepší dětské audioknihy uplynulého školního roku

Ceny Bystrouška pro nejlepší audioknihy školního roku 2018/2019 už znají své vítěze. Dětská porota sestavená v letošním ročníku ze členů literárně-dramatického oboru Základní umělecké školy v Uherském Hradišti vybrala celkem deset titulů ve třech kategoriích podle věku posluchačů:

1. kategorie (předškolní děti)

1. Káťa a Škubánek (autoři: Hana Lamková/Josef Lamka, čte: Jitka Molavcová, vydavatelství: Albatros Media)

2. Táta za všechny prachy (autor: David Walliams, čte: Jiří Lábus, vydavatelství:Tympanum)

3. Jak zamotat dračí příběh (autorka: Cressida Cowellová, čte: David Novotný, vydavatelství: OneHotBook)

2. kategorie (mladší žáci)

1. Vilma běží o život (autorka: Naďa Pažoutová, čte: Jana Plodková, vydavatelství: Albatros Media)

2. Gorila a já (autorka: Frida Nilssonová, čte: Martha Issová, vydavatelství: Tympanum, Portál)

3. Tobiáš Lolness (autor: Timothée de Fombelle, čte Jiří Lábus a další, vydavatelství: Radioservis)

3. kategorie (starší žáci)

1. Příšerné příběhy strýce Montaguea (autor: Chris Priestley, čtou: Jan Vondráček a Viktor Kuzník, vydavatelství: Tympanum)

2. Chlapec v pruhovaném pyžamu (autor: John Boyne, čte: Michal Zelenka, vydavatelství: OneHotBook)

3.  Čaroděj Zeměmoří (autorka: Ursula K. Le Guinová, čte: Tomáš Juřička, vydavatelství: Tympanum) +  Povídky podivných (autor: Ransom Riggs, čtou: Viktor Dvořák, Jan Vlasák, Daniel Bambas, Jana Stryková a Růžena Merunková, vydavatelství: OneHotBook)

Ceny Bystrouška uděluje už druhým rokem (loňský ročník byl nultým) Asociace vydavatelů audioknih ve spolupráci se Sdružením pro tvořivou dramatiku. Letos přihlásilo do soutěže osm tuzemských vydavatelství celkem 32 titulů dětských audioknih. Ceny Bystrouška jsou unikátní tím, že přihlášená díla hodnotí výhradně dětská porota složená ze členů zájmově uměleckých souborů, které pocházejí pokaždé z jiného regionu ČR. Letos vybírala vítězné audioknihy dvacetičlenná dětská porota z literárně-dramatického oboru Základní umělecké školy v Uherském Hradišti. Na této ZUŠ se celkem sto padesát žáků pod vedením čtyř pedagogů věnuje kromě divadelní tvorby také sólové a sborové recitaci, moderování a tvůrčímu psaní.

Partneři Cen Bystrouška

Sdružení pro tvořivou dramatiku (STD) je organizací sdružující všechny tuzemské aktéry podílející se na rozvíjení dramatické výchovy dětí. Jeho členy jsou učitelé a studenti všech typů škol pedagogického a uměleckého zaměření, vedoucí dětských a středoškolských divadelních, loutkářských a recitačních souborů a dalších zájemců o dramatickou výchovu.

Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS) zřízené Ministerstvem kultury ČR je odborným pracovištěm pro podporu a rozvoj neprofesionálních uměleckých aktivit a estetické výchovy dětí a mládeže.

Mediální partneři:  Český rozhlas Junior a časopis Puntík