Cenu za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova převezme Josef Somr

Nominace na Ceny AVA – Audiokniha roku 2018 jsou známy

Cenu za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova převezme Josef Somr

Hlasování veřejnosti o nejlepší audioknihu roku 2018 odstartováno!

S jarem přichází tradičně vyhlášení nejlepších audioknih roku, které pořádá Asociace vydavatelů audioknih sdružující nejvýznamnější české vydavatele mluveného slova (AVA). Rozhodovat bude opět odborná porota, jež tentokrát vybírala nominace z 94 přihlášených titulů od 22 vydavatelů. AVA oznámila, že letos udělí zvláštní Cenu za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova herci Josefu Somrovi. Současně odstartovala hlasování veřejnosti o Ceně posluchačů.

Slavnostní vyhlášení vítězů a udílení cen šestého ročníku proběhne ve středu 24. dubna 2019 od 15 hodin v pražském kině Atlas. Na besedu s laureáty se mohou posluchači těšit v pátek 11. května 2019 od 13 hodin na Světě knihy.

Šestý ročník Audioknihy roku

Zájem Čechů o audioknihy už několik let roste, i když v posledním období o něco pomaleji. V loňském roce vyšlo 282 nových titulů a prodalo se takřka 300 000 fyzických nosičů audioknih a mluveného slova. Mezi žánry vedly opět detektivky a thrillery (26%), následované obecnou beletrií (22%) a tituly pro děti a mládež (19%). Oproti předchozím letům vyšlo v roce 2018 více audioknih českých a slovenských autorů – jejich podíl mezi novinkami přesahuje 60 % proti necelým 40 % zahraničních autorů. Prodejně nejúspěšnějším titulem byl Počátek Dana Browna v interpretaci Martina Slámy (Tympanum) s prodejem téměř 6 tisíc kopií. Na druhém místě jsou Čtyři dohody Dona Miguela Ruize v podání Jaroslava Duška, jež se drží mezi nejprodávanějšími audioknihami už řadu let (Tympanum). Třemi nejsilnějšími vydavateli audioknih a mluveného slova byli v roce 2018 Tympanum (20,41 %), OneHotBook (20,05 %) a Supraphon (19,16 %).

O nejlepších audioknihách roku 2018 bude opět rozhodovat osmnáctičlenná odborná porota, tentokrát výrazně obměněna. Nově se stali jejími členy divadelní režiséři Jan Frič, Štěpán Pácl a Lukáš Trpišovský, spisovatel Lukáš Vavrečka, teatrolog Michal Zahálka, recenzenti Tomáš Králíček a Michal Mašek, knižní bloger Tomáš Kaplan Fojtík a publicista Jiří G. Růžička (viz www.audiokniharoku.cz/porotci). Hodnotící komise v čele s recenzentem a popularizátorem audioknih Jakubem Horákem vybírala nominace z 94 přihlášených audioknih od 22 vydavatelů. Nejvíce nominací získalo vydavatelství OneHotBook. Slavnostní vyhlášení vítězů a udílení cen proběhne ve středu 24. dubna 2019 od 15 hodin v pražském kině Atlas. Akci bude moderovat Jan Kovařík.

Seznam kategorií včetně nominovaných audioknih naleznete níže.

Ceny AVA – Audiokniha roku 2018 – nominace v jednotlivých kategoriích

Nejlepší audiokniha pro děti a mládež

• Hoši od Bobří řeky (Albatros)
  • Jim Knoflík, Lukáš a lokomotiva Ema (OneHotBook)
  • Prasátko Pigy a kouzelná pohlednice plná písniček (Supraphon)
  • Prašina (Tympanum)
  • Ztracený princ Margarín (Euromedia)

Nejlepší audiokniha – jednohlasá četba

• Český ráj (OneHotBook)
  • Hastrman (Tympanum)
  • Prašina (Tympanum)
  • První dámská detektivní kancelář (Radioservis)
  • Stín kapradiny (OneHotBook)

Nejlepší audiokniha – vícehlasá četba

• Cizinci v noci (Audiostory)
  • Hana (OneHotBook)
  • Příšerné příběhy strýce Montaguea (Tympanum)
  • Svatební cesta do Jiljí (Supraphon)
  • Terror (OneHotBook)

Nejlepší audiokniha – dramatizace

• 451stupňů Fahrenheita (Albatros)
  • Jedlová samota (Audiostory)
  • Nebojte se klasiky! 22 Leoš Janáček: Její pastorkyňa (Radioservis)
  • Petr Pan (Tympanum)
  • Případů se ujímá Jeeves (Radioservis)

Nejlepší audiokniha – mimo kategorie

• Leonardo da Vinci (Bookmedia)
  • Nebojte se klasiky! 21 W. A. Mozart: Don Giovanni (Radioservis)
  • Opuštěná společnost (Bookmedia)
  • Příběhy Staré dámy (OneHotBook)
  • Vanilkové rohlíčky (Fonia)

Nejlepší interpret

• Petr Čtvrtníček (Citlivý člověk, Radioservis)
  • Jaromír Meduna (Cizinci v noci, Audiostory)
  • Jaroslav Plesl (Na západní frontě klid, OneHotBook)
  • Matouš Ruml (Prašina, Tympanum)
  • Martin Stránský (Terror, OneHotBook)

Nejlepší interpretka

• Taťjana Medvecká (Dopisy Milady Horákové, Bookmedia)
  • Zuzana Slavíková (Proč máma pije, Albatros)
  • Hana Maciuchová (Robin, Supraphon)
  • Milena Steinmaslová (Stará dáma vaří jed, OneHotBook)
  • Tereza Bebarová (Taková normální rodinka, Albatros)

Audiokniha roku – absolutní vítěz

– bude vybrán ze všech nominovaných audioknih

Zvláštní cenu Asociace vydavatelů audioknih za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova letos převezme z rukou loňského laureáta Zdeňka Svěráka legendární divadelní, filmový a televizní herec Josef Somr (85), který náleží ke špičce tohoto žánru. Po Martinu Stránském, Janu Jiráňovi, Haně Maciuchové a Zdeňkovi Svěrákovi je pátým laureátem ocenění. Jeho charismatický, nezaměnitelný hlas a mistrovský přednes zní
z desítek audioknih, mj. z devatenácti CD s Novým zákonem či z CD slavné české klasiky – Švejka. Somr se do historie mluveného slova natrvalo zapsal interpretací cyklu Pohádek tisíce a jedné noci (společně s Hanou Maciuchovou), děl Jaroslava Haška, Františka Nepila, Charlese Dickense či rolemi v rozhlasových dramatizacích F. M. Dostojevského a Jména růže Umberta Eca. V loňském roce obhájil již potřetí první místo v kategorii mužského herce ankety Neviditelný herec aneb Nejpopulárnější výkon na vlnách Českého rozhlasu. „Setkání s kvalitním mluveným slovem je pro mě pokaždé svátek,“ prohlašuje.

Hlasování veřejnosti o nejlepší audioknihu roku 2018 odstartováno!

Stejně jako v minulých letech i letos odstartovalo hlasování veřejnosti, během něhož mohou posluchači vybírat ze všech přihlášených audioknih. Vítězné audioknihy budou oceněny v kategorii Cena posluchačů. Hlasovat je možné do 15. dubna 2019 na stránkách www.o2.cz/audiokniharoku, kde zároveň probíhá i soutěž o hodnotné ceny.

Partneři Ceny AVA – Audiokniha roku 2018

Partneři: Audiolibrix, Audioteka.cz, Český Rozhlas, Fermata a.s.,
Kosmas, Naposlech.cz, Syba, Supraphonline.cz, O2 Czech Republic a.s.