Audioknihy na Světě knihy

I letos se na veletrhu Svět knihy objeví audioknihy ve velké míře. Kromě prezentačních stánků jednotlivých vydavatelů vás opět čeká zajímavý program v Sále audioknih i ohlédnutí za posledním ročníkem Audioknihy roku ve Velkém sále, kde si budete moci poslechnout povídání celé řady vynikajících nominovaných i oceněných intepretů – např. “dvojnásobného” držitele ceny Petra Čtvrtníčka.

Srdečně vás zveme na besedu s účastníky soutěže o nejlepší audioknihy roku 2018 – a to v pátek 10. května 2019 v 13.00 – 13.50 ve Velkém sále Průmyslového paláce.

Těší se na Vás:

• Petr Čtvrtníček, dvojnásobný vítěz v kategoriích nejlepší interpret (Citlivý člověk, Radioservis) a nejlepší jednohlasá četba (Český ráj, OneHotBook)
  • Jan Vlasák (Terror, OneHotBook – absolutní vítěz ceny Audiokniha roku 2018)
  • Hana Maciuchová (Robin, Supraphon – nominace v kategorii nejlepší interpretka), držitelka Zvláštní ceny AVA za přínos mluvenému slovu v roce 2016
  • Milena Steinmasslová (Stará dáma vaří jed, OneHotBook – nominace v kategorii nejlepší interpretka)
  • Jaromír Meduna (451 stupňů Fahrenheita, Plus – nominace v kategorii dramatizace; Cizinci v noci, AudioStory – nominace v kategorii vícehlasá četba) a řada dalších

Program Sálu audioknih

9. 5. 2019 Čtvrtek

15.00 – 16.00
Setkání se Zdeňkem Svěrákem a jeho novou audioknihou “Strážce nádrže“
Křest audioknihy “Strážce nádrže“, kterou skvěle načetl její autor Zdeněk Svěrák. Součástí akce bude autogramiáda. (Supraphon)

16.00 – 17.00
Jak vzniká audiokniha
Chtěli byste nahlédnout pod pokličku procesu, při kterém vzniká audiokniha? Přijďte a zjistíte, co všechno je od získání práv až po načítání profesionály potřeba. Možná vás i překvapíme! (Audiolibrix)

10. 5. 2019 Pátek

11.00 – 12.00
Dětská dílna s Neználkem – vyrobte si audioknihu
Zlobidlo Neználek tě zve na návštěvu do studia! Jaké to je natočit si vlastní audioknihu? To poznáš a ještě se u toho pobavíš s Neználkem – alias Tomášem Juřičkou. (Tympanum)

12.30 – 13.00
Audioknihy Vlastimila Vondrušky
Nejčtenější a nejposlouchanější český spisovatel, publicista a renesanční člověk, autor především historických detektivních příběhů představí a podepíše novinky letošního roku v audioknižní podobě včetně souborného vydání Husitské epopeje. (Tympanum)

14.00 – 15.00
Jaký byl T.G.M.? Jiný!
„I my, kdo máme Masaryka rádi, se ho často bojíme,“ vysvětluje spisovatel a scenárista, který na Masarykově životopisu pracoval řadu let. „Bojíme se jeho autoritativnosti i celého toho nesmírného díla, která sahá od vědy přes novinařinu do politiky.“ Je to tak skutečně? Zuzana Vojtíšková, dramaturgyně filmu Jakuba Červenky Hovory s TGM, který vznikl podle scénáře Pavla Kosatíka, jako moderátorka besedy s autorem a interpretem audioknižní podoby Jiný T.G.M., to možná odhalí. (Tympanum)

15.00 – 16.00
Jak poznáte skvělého detektiva
Od Poirota přes Sherlocka až po Holea nebo Strikea. Slavní detektivové si stále získávají náš obdiv, protože rozlousknou i ten největší oříšek. Co ale mají všichni společného a díky čemu je vlastně takový detektiv skvělý? Přijďte to s námi prozkoumat. (Audiolibrix)

11. 5. 2019 Sobota

10.30 – 11:30
Křest audioknihy Timothée de Fombelle: Tobiáš Lolness
Příběh stromu, který je světem. Dramatický příběh podle úspěšné knihy nejen pro děti vás zavede mezi obyvatele jednoho neobvyklého stromu.
Hosté: Jiří Lábus, Lenka Vlasáková, Zuzana Vojtíšková a Klára Novotná, moderuje Vladimír Kroc. (Radioservis)

11.30 – 12.00
Hledání pokladu se SPRÁVNOU PĚTKOU
Oblíbená dobrodružná dětská série vychází jako audiokniha a s jejím prvním dílem Správná pětka na ostrově pokladů se budete moci seznámit naživo. Zábavné dobrodružství pro děti bude kočírovat režisérka příběhu Jitka Škápíková a spolu s herečkou Michaelou Maurerovou možná objevíte opravdický poklad! (OneHotBook)

12.00 – 13.00
Křest audioknihy “Dům duchů”
První román Isabely Allende je groteskním až dojemným příběh rodiny chilského senátora Estebana Trueby na pozadí složité doby v Chile od počátku 20. století až po fašistický převrat v roce 1973. Zároveň je to také nádherný příběh ženy plné přirozené odvahy a síly. Tento román se okamžitě zařadil mezi nejúspěšnější díla 20. století. Byl dokonce v roce 1993 také úspěšně zfilmován s Maryl Streep v hlavní roli. Interpreti Dana Černá, Vladislav Beneš a režisér Petr Mančal budou nejen křtít, ale také se podělí o své dojmy z natáčení. (Bookmedia, Audiotéka)

13.00 – 13.30
Zlatá deska pro Barboru Hrzánovou a Anetu Langerovou za audioknihu “Pane Bůh, tady Anna
Nejúspěšnější audiokniha loňského roku bude oceněna Zlatou deskou Supraphonu za účasti obou protagonistek. (Supraphon)

13.30 – 14.00
Křest audioknihy “Pohádkovník“
Novinková audiokniha určená dětem i jejich rodičům obsahuje pohádky v podání hereckých hvězd: Ani Geislerové, Barbory Polákové, Patrika Děrgela, Václava Jílka, Jiřího Suchého z Tábora a Jakuba Prachaře. Součástí akce bude autogramiáda. (Supraphon)

14.30 – 15.30
Pojďte s námi “Za sny”
Audiokniha “Za sny” je druhým knižním počinem režisérky Karin Krajčo Babinské. Příběh o lásce, naději a o tom, že štěstí není nedosažitelné čte spolu se svým manželem, zpěvákem Richardem Krajčem a oba se také zúčastní besedy a autogramiády. (Audiotéka)

15.30 – 16.30
Audinovinky naživo
Nejinspirativnější a nejveselejší podcast o audioknihách, knihách, filmech i seriálech se už potřetí vrací na Svět knihy. Buďte u toho a staňte se součástí nahrávání, třeba si odnesete i nějakou tu výhru! (Audiolibrix)

16.30–17.30
Detektivové na dovolené
Co se stane, když komisař Maigret opustí Paříž a Hercule Poirot se vydá k moři? Ani bratr Cadfael na zaslouženém odpočinku nezahálí. Potrapte své šedé buňky mozkové a přijďte si poslechnout, jak vznikaly audioknihy se slovutnými detektivy v hlavních rolích.
Hosté: Jan Vlasák, Lukáš, Hlavica, Pavel Soukup, Michal Bureš, Hynek Pekárek (OneHotBook)

12. 5. 2019 Neděle

11.00 – 12.00
Dětská dílnička
Pro děti je ťapání po veletrhu únavné a pro vás je stejnou měrou vyčerpávající to, kolik toho chtějí koupit? Odložte (pardon, zabavte) je v naší dílničce! Poslechneme si pohádky a ještě si u toho něco vyrobíme. A všichni vítězí. (Audiolibrix)

12.00–13.00
Kdyby zdi mohly vyprávět
Příběh vily Tugendhat se letos dočkal filmového, ale i audioknižního zpracování. Česká historie očima britského autora Simona Mawera se k uším posluchačů dostává v podobě audioknih Skleněný pokoj a Pražské jaro.
Hosté: Milena Steinmasslová, Jan Teplý, Robert Hájek, Jitka Škápíková (OneHotBook)

13.00 – 14.00
Miloš Zapletal, Oldřich Kaiser – “Báchorky blanického rytíře”
Beseda ke knize “Báchorky blanického rytíře“ s autorem knihy Milošem Zapletalem a hercem Oldřichem Kaiserem, který knihu načetl. (Mladá fronta)