Alza.cz Audiokniha roku 2020 zná své vítěze

Již poosmé se v deseti kategoriích rozdávaly ceny Audiokniha roku. Absolutní vítězství získal mezi 94 přihlášenými tituly  titul vydavatelství OneHotBook  Šikmý kostel (rež. Jitka Škápíková), zpracování úspěšného románu Karin Lednické v podání Vilmy Cibulkové, která svůj přístup k textu a „sžití se“ s knihou, proměnila v první místo v kategorii Nejlepší interpretka.

Alza.cz Audiokniha roku 2020 – Absolutní vítěz

SikmyKostel

Šikmý kostel
(Karin Lednická)

Interpret: Vilma Cibulková
Více info: link
Anotace: Příběh o někdejší pastevecké vesnici, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě – také kvůli těžbě uhlí. Dnes už z výstavních budov a vznosné katedrály nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strmě a varovně ční do pusté krajiny.

Egyptan Sinuhet

Nejlepší audiokniha – dramatizace

Vlastnici

Vlastníci
(Jiří Havelka)

Interpreti: Tereza Dočkalová, Marek Němec, Taťjana Medvecká, Jiří Lábus, Zuzana Kronerová, Michal Sieczkowski, Dana Černá, Petr Čtvrtníček, Leoš Noha, Petr Lněnička, Ondřej Rychlý, Veronika Lazorčáková, Pavel Neškudla, Viktor Preiss
Vydavatel: Audioteka.cz
Více info: link
Anotace: Audiokniha Vlastníci obsahuje grotesku z drsné reality domovních schůzí. Cenami ověnčená a diváky milovaná tragikomedie, odhalující na půdorysu klasické domovní schůze skrytá tajemství, dávné křivdy i nečekaná spojenectví.

Nejlepší audiokniha – jednohlasá četba

EgyptanSinuhet

Egypťan Sinuhet
(Mika Waltari)

Interpret: Lukáš Hlavica
Vydavatel: OheHotBook
Více info: link
Anotace: „Toto vše jsem napsal já, Sinuhet, Egypťan, pro sebe sama. Nikoli pro bohy, ani pro lidi, ani pro zachování svého jména navěky, nýbrž pro sebe sama, ubohého a ztrápeného, a pro své srdce, jež dostalo svou míru plnou.“ Nejúspěšnější román moderního finského klasika věrně zachycuje poměry v Egyptě za vlády 18. dynastie ve 14. století př. n. l.

Nejlepší audiokniha – vícehlasá četba

Svedectvi

Svědectví
(Margaret Atwoodová)

Interpreti: Eva Josefíková, Martin Myšička, Taťjana Medvecká, Veronika Khek Kubařová
Více info: link
Anotace: Musíme všichni táhnout za jeden provaz, nebo na něm budeme viset každý zvlášť. A co když ne? Nejsledovanější dystopie dneška, dlouho očekávané pokračování bestselleru Příběh služebnice, je zpátky v mistrovských barvách šerosvitu! Kniha získala Bookerovu cenu za román roku 2019.

Nejlepší audiokniha – mluvené slovo mimo kategorie

AnatomieStrachu

Anatomie strachu
(Brit Jensen, Jiří Slavičínský)

Interpret: anonymní respondenti
Vydavatel: Bionaut
Více info: link
Anotace: „Bojim se toho, co nevidím.“
Intimní mikrohorory ve zvuku. Co se v nás odehrává, když jsme vyděšení? Série skutečných příběhů, které jdou až na dřeň lidského strachu. Audio seriál Anatomie strachu je hloubkovou sondou jedné emoce zachycené v pěti reálných příbězích. Hlavní protagonisty doplňuje zvuk, který sehrává důležitou roli v rámci vyprávění.

Nejlepší audiokniha pro děti a mládež

H2O a tajná vodní mise

(Petr Stančík)

Interpret: Jiří Lábus
Více info: link
Anotace: Samá voda? Ne, přihořívá. A všem bude horko až za ušima! Rozchechtaný vodovodní thriller odměněný Zlatou stuhou za nejlepší prózu pro děti otevírá ságu o klanu H2O. Stálý přísun vzruchu i pitný režim zaručujeme!

Nejlepší interpretka

VilmaCibulkova

Vilma Cibulková

Kniha: Šikmý kostel
(Karin Lednická)

Nejlepší interpret

Jan Potmesil

Jan Potměšil

Kniha: Růže pro Algernon
(Daniel Keyes)
Více info: link
Anotace: Román, který obdržel od asociace Science Fiction Writes of America cenu Nebula za nejlepší science fiction roku. Fascinující příběh o odvážném experimentu s lidskou inteligencí popsal jeden kritik jako „milostný trojúhelník tvořený dvěma lidmi“. Jiné nadchla jeho obraznost, napětí nebo lidskost. Růže pro Algernon v sobě spojují všechny tyto kvality. Je to jeden z nejoriginál­nějších a zároveň nejcitlivějších románů naší doby.

Cena posluchačů

30 let pod prisahou

Třicet let pod přísahou
(Robert Šlachta, Josef Klíma)

Interpret: David Prachař, Josef Klíma
Vydavatel: Témbr
Více info: link
Anotace: Robert Šlachta poskytuje prostřednictvím rozhovoru se známým českým investigativním novinářem Josefem Klímou osobní zpověď svého neobyčejného života, a to nejen osobního, ale především toho profesního. Jako bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a náměstek Odboru pátrání Celní správy ČR otevřeně hovoří o ožehavých tématech a kauzách (Nagyová, Pitr, Vidkun, Bereta a mnohé jiné), o nichž v době služby mluvit nemohl.

Egyptan Sinuhet

Nejlepší zvukový design

Pohresovana

Pohřešovaná
(Petr Hátle)

Vydavatel: Bionaut
Více info: link
Anotace: Čtrnáctiletá Ivana Košková zmizela beze stopy v červenci 1997 na krátké trase mezi dvěma vesnicemi. Po dvaceti letech se dokumentarista Petr Hátle pokouší zjistit, jak tato náhlá ztráta ovlivnila životy Ivaniných blízkých. V osmidílném krimi audioseriálu rekonstruuje okolnosti jednoho z nejzáhadnějších případů novodobé kriminalistiky.

Nejlepší design

VrazdaPotrebujeReklamu

Vražda potřebuje reklamu
(Dorothy L. Sayersová)

Interpret: Otakar Brousek ml.
Více info: link
Anotace: Lord Peter Wimsey v něm na začátku nastupuje do reklamní agentury jako obyčejný textař jménem Death (Smrt) Bredon. Jeho působení má poměrně jednoznačný cíl: vyšetřit smrt jednoho z pracovníků, který spadl ze schodů. Úmrtí je ve firmě považováno za nehodu, jak to ale vypadá, vše je jinak. Pomocníkem v pátrání je lordu Wimseymu jeho švagr, vrchní inspektor Parker. Ten prahne po dopadení pašeráků kokainu a právě s nimi zřejmě vražda v agentuře souvisí.