Trh audioknih v roce 2018 opět rostl

Zájem o audioknihy měl i v roce 2018 stoupající tendenci. Dle AVA tak pokračuje trend zaznamenaný v posledních letech. Trh si celkově polepšil o 16,2 % oproti roku 2017.

„Jsme rádi, že po roce můžeme opět oznámit tak dobré zprávy, nejen pro vydavatele, ale především pro milovníky poslouchané literatury,“ říká výkonná ředitelka AVA Jana Ohnesorg. „Kromě nárůstu zájmu o audioknihy mezi čtenáři – posluchači, roste i počet vydaných titulů, což společně potvrzuje oblíbenost audioknih a kontinuální posun celého trhu.“

Řečí čísel se dá rok 2018 dle AVA shrnout následovně. Celkový objem trhu vychází ze součtu hlášení fyzických a digitálních prodejů členských firem AVA s jeho následným přepočtem na koncové ceny včetně DPH. Jeho hodnota byla 148 402 065 Kč. Proti roku 2017, kdy objem trhu činil 127 726 966 Kč, se jedná o nárůst o 16,2 % Vydáno bylo celkem 282 titulů, což je nárůst oproti loňskému roku o 42 nosičů. Třemi nejsilnějšími vydavateli mluveného slova a audioknih byli Tympanum (20,41 %), OneHotBook (20,05 %) a Supraphon (19,16 %). Mezi neprodávanější tituly patří, mimo jiné novinky roku 2018, Počátek Dana Browna a Fynnovo Pane Bůh, tady Anna, spolu se staršími tituly, Čtyřmi dohodami a Starými pověstmi českými.

Poměr zakoupených nosičů v digitální podobě oproti fyzickému nosiči se v porovnání s rokem 2017 opět meziročně vzrostl.

Kompletní zprávu naleznete v přiložené Zprávě o trhu audioknih a mluveného slova v ČR za rok 2018 nebo na www.asociaceaudioknih.cz.

V loňském roce proběhlo v režii Asociace také další vyhlášení Ceny AVA – O2 Audiokniha roku a také nultý ročník Cen Bystrouška o nejlepší dětskou audioknihu.  „Tato cena je speciální v tom, že porotu v ní tvoří samy děti. Oslovili jsme dětské soubory, které mají dostatečné věkové rozvržení a velké zkušenosti s mluveným slovem, a mezi nimi jsme jako premiérovou porotu vybrali Dismanův dětský rozhlasový soubor. Děti se úkolu hodnotit knihy ve třech věkových kategoriích ujaly velmi zodpovědně. Uvidíme, zda mají stejný názor jako odborná porota, protože kategorie Pro děti a mládež zůstává i jednou z kategorií Audioknihy roku,“ dodává Jana Ohnesorg.

Prestiž Ceny AVA – Audiokniha roku dokládá fakt, že celkově přihlásili vydavatelé nejen z řad AVA za rok 2018 devadesát čtyři tituly, což je o sedm více než v roce 2017. Nejobsazenější kategorie jsou Nejlepší interpret a Jednohlasá četba. Uzávěrka přihlášek za loňský rok skončila dne 21. 12. 2018.

Ke stažení: Výroční zprávaPřehled novinek vydaných v roce 2018