Aktuální ročník Alza.cz Audiokniha roku 2020

V prosinci roku 2019 vyhlásila asociace vydavatelů audioknih vyhlásila již osmý ročník klání o nejlepší audioknihu – Ceny AVA – Alza.cz Audiokniha roku 2020.

Plánovaný harmonogram
  • uzávěrka přihlášek 15. 12. 2020
  • uzávěrka prvního kola hodnocení 28. 2. 2021
  • uzávěrka druhého kola hodnocení 31. 3. 2021
  • cena posluchačů 1. 3. 2021 – 15. 4. 2021
  • slavnostní vyhlášení 6. 5. 2021 (místo bude upřesněno)

(z technických důvodů může dojít k úpravám)

Porota

Předseda poroty:
Jakub Horák – od roku 1975 posluchač, od 2012 také popularizátor a kritický recenzent audioknih. Zakladatel a vyhlašovatel historicky prvního ročníku ceny Audiokniha roku za rok 2013, nyní  šéfredaktor magazínu o audioknihách naposlech.cz.
Porotci:
Tomáš Kaplan Fojtík – knižní bloger a zakladatel skupiny Literární s(n)obi na Facebooku.
Jan Frič – režisér Národní divadla. Pochází z Košíř, je spícím členem Společnosti doktora Krásy.
Andrea Hanáčková  – vyučující na Katedře divadelních a filmových studií Univerzity Palackého, specializace Televizní a rozhlasová studia. Teoretička rozhlasové tvorby, lektorka kurzů rozhlasové kritiky, autorka odborného blogu na stránce Dokrevue.cz. Ve dvou ročnících  porotkyně soutěže audioknih.
Anna Hrnečková – lektorka Divadla Drak v Hradci Králové, redaktorka odborného časopisu Tvořivá dramatika a učitelka na KVD DAMU, momentálně na rodičovské dovolené.
Radim Kopáč – “Čtu knihy, recenzuju knihy, píšu knihy – a taky poslouchám knihy.”
Tomáš Králíček  – PR manažer, blogger, recenzent, mediální poradce, bývalý novinář a tiskový mluvčí, publikující své blogy a recenze na stránkách https://tomaskralicek.blog.idnes.cz/ Nadšenec pro literaturu v písemné, audioknižní i divadelní podobě.
Tomáš Macháček – Dlouholetý posluchač mluveného slova a recenzent audioknižního online magazínu naposlech.cz.
Michal Mašek– recenzent na řadě českých audioknižních portálů, od roku 1995 je čtenářem slepecké Knihovny a tiskárny Karla Emanuela Macana v Praze. Sám říká, že „od mala jsem měl rád když mi někdo četl, proto se audioknihy staly příjemnou součástí mého života.“
Štěpán Pácl – kmenový režisér Činohry NdB, je pedagogem herectví na DAMU, kde učí již od roku 2009, s krátkým přerušením, během něhož působil na ostravské konzervatoři.
Jaroslav Provazník – proděkan DAMU, pedagog katedry výchovné dramatiky, od konce 70. let se věnuje práci s dětskými divadelními a loutkářskými soubory, vedení dramatických kroužků dětí s lehkou mozkovou dysfunkcí (ADHD). Jeden z porotců cen Magnesia Litera.
Jiří G. Růžička – publicista, knihovník a včelař. Redaktor A2 kulturního čtrnáctideníku a přispěvatel do Knižního servisu na Radiu 1. Vedle pravidelného recenzování audioknih se věnuje komiksům, beletrii i odborné literatuře, ale také divadelním představením nebo hudbě.
Klára Smolíková – spisovatelka knih určených převážně dětem, recenzentka audioknižního průvodce naposlech.cz. Lektoruje čtenářské workshopy a semináře zaměřené na rozvoj čtenářské gramotnosti, ve kterých propaguje poslech audioknih.
Jiří Svoboda – novinář, redaktor kulturní rubriky zpravodajství České televize, moderátor  Událostí v kultuře.  Od začátku svého působení v kulturní rubrice se zaměřuje na divadlo. V porotě ceny Audiokniha roku byl zatím dvakrát.
Marek Tarnovský – od dětství se pohyboval v divadelním prostředí, kde byli zaměstnání jeho rodiče. Zahrál si několik dětských i dospělých rolí v divadle ABC, zkušenosti má i z rozhlasové práce. Studoval moderní dějiny, filozofii a český jazyk, nicméně se živí jako komerční grafik, webdesigner a copywriter na volné noze.
Lukáš Trpišovský – divadelní režisér, vystudoval pražskou DAMU a spolu s Martinem Kukučkou režíruje pod značkou SKUTR. Vytváří vlastní autorské projekty od pohybového divadla a nového cirkusu přes opery, balet až po činohru (v ČR i zahraničí). Od roku 2017 je členem uměleckého vedení Divadla v Dlouhé.
Lukáš Vavrečka – spisovatel a audioknižní bloger, zakladatel FB skupiny Posloucháme knihy. Je autorem knih např. Idealistický román (2009), Alibi na příští noc (2014) nebo Ztracená generace (2017). Jako vydavatelský redaktor a vyučující působí na Univerzitě Pardubice.
Michal Zahálka – teatrolog, dramaturg a překladatel (zejména) divadelních her z francouzštiny a angličtiny. Pracuje jako odborný redaktor Edičního oddělení Institutu umění – Divadelního ústavu. Coby doktorand Ústavu translatologie FF UK připravuje dizertaci o českém jevištním alexandrinu.
Emilie Zámečníková – pedagožka, lektorka, režisérka, autorka scénářů a odborných publikací, herečka. V současné době se teoreticky a metodicky věnuje mladému divadlu, divadlu pro děti, dětskému divadlu, scénickému čtení, tvorbě scénářů (i pro audioknihy) a zejména  přednesu  – dětským a mladým recitátorům, vede dílny a semináře po celé republice, působí jako lektorka a porotkyně Dětské scény a Wolkrova Prostějova všech stupňů apod.

Aktuální ročník Alza.cz Audiokniha roku 2020