Cena Audiokniha roku 2014

Asociace vydavatelů audioknihCena Audiokniha roku 2014
Logo Audiokniha roku

Audiokniha roku je projekt, jehož cílem je formou on-line magazínu informovat o nových českých audioknihách, publikovat jejich recenze, oceňovat jejich tvůrce a vydavatele a zasloužit se o propagaci audioknih obecně. Prostřednictvím webových stránek a profilů na sociálních sítích oslovuje zájemce o audioknihy a informuje je o nových vydaných titulech a dalším dění. Komunikuje s vydavateli a dalšími projekty zaměřenými na audioknihy. Zakladatelem a vedoucím projektu Audiokniha roku je Jakub Horák.

NEJLEPŠÍ ZVUK

1. Stanislaw Lem: Solaris (Tympanum) – čtou Richard Honzovič a Renata Volfová
  2. Albert Camus: Mor (Radioservis) – účinkují: Ivan Trojan, František Němec, Jan Hartl, Tomáš Töpfer a další, režie Dimitrij Dudík
  3. Maurice Leblanc: Arsene Lupin kontra Sherlock Holmes (Tympanum) – hrají Viktor Preiss, Ivan Trojan, Josef Somr, Stanislav Zindulka a další, režie Dimitrij Dudík

NEJLEPŠÍ AUDIOKNIHA – četba

1. Peter May: Muž z ostrova Lewis (OneHotBook) čte Jiří Dvořák, režie Jitka Škápíková
  2. Bohumil Hrabal: Bambini di Praga 1947 (Radioservis) – čte Oldřich Kaiser, režie Aleš Vrzák
  3. Frederik Backman: Muž jménem Ove (OneHotBook) – čte Jan Vlasák, režie Michal Bureš

NEJLEPŠÍ INTERPRET

1. Oldřich Kaiser za četbu povídek Bohumila Hrabala Bambini di Praga 1947 (Radioservis), režie Aleš Vrzák
  2. Jan Vlasák za četbu z knihy Frederika Backmana Muž jménem Ove (OneHotBook)
  3. Ladislav Mrkvička za četbu románu Borise Viana Pěna dní (Tympanum)

NEJLEPŠÍ AUDIOKNIHA – dramatizace

1. Georges Simenon: 4x komisař Maigret – potřetí (Radioservis) – v roli komisaře Maigreta Rudolf Hrušínský, Vladimír Brabec, Jiří Adamíra, Ilja Racek a další režie Jiří Horčička
  2. Fjodor Michailovič Dostojevskij: Bratři Karamazovi (Radioservis) – hrají: Ladislav Frej, František Němec, Jan Hartl, Marta Vančurová a další, režie Josef Melč
  3. Albert Camus: Mor (Radioservis) – účinkují: Ivan Trojan, František Němec, Jan Hartl, Tomáš Töpfer a další, režie Dimitrij Dudík

NEJLEPŠÍ AUDIOKNIHA – pro děti

1. David Walliams: Babička drsňačka (Tympanum) – v interpretaci Jiřího Lábuse, režie Jitka Tošilová
  2. Joe Nesbo: Doktor Proktor a prdící prášek (OneHotBook) – čte David Novotný
  3. Ilona Eichlerová, Jana Havlíčková: Logopedické pohádky (Supraphon) – čte Barbora Hrzánová

AUDIOKNIHA ROKU 2014 – ABSOLUTNÍ VÍTĚZ

1. Frederik Backman:  Muž jménem Ove (OneHotBook) – čte Jan Vlasák, režie Michal Bureš
  3. Choderlos de Laclos: Nebezpečné známosti (OneHotBook) – hrají Vilma Cibulková, Jiří Dvořák, Kristýna Frejová, Klára Issová, Igor Bareš a Jan Meduna, režie Michal Bureš

CENA POSLUCHAČŮ

Posluchači hlasovali po dobu tří měsíce na webu audiokniharoku.cz a vybírali z 58 titulů, hlasovalo přes 2000 hlasujících, což je o třetinu více než v prvním ročníku. Každý hlasující měl právo hlasovat jen jednou a 50 z nich obdrží jako cenu audioknihu.

1. Jonas Jonasson: Analfabetka, která uměla počítat (Panteon), interpret Martin Stránský
  2. Stanislaw Lem: Solaris (Tympanum), interpret Richard Honzovič a Renata Volfová
  3. Ilona Eichlerová, Jana Havlíčková: Logopedické pohádky (Supraphon), interpretka Barbora Hrzánová

ZVLÁŠTNÍ CENA AVA

Předsednictvo Asociace vydavatelů audioknih se rozhodlo udělit zvláštní cenu herci MARTINU STRÁNSKÉMU za jeho mimořádný přínos v oblasti audioknih.

Martin Stránský patří dlouhodobě k nejrespektovanějším a nejoblíbenějším interpretům audioknih v České republice. Svými profesionálními uměleckými výkony v oboru mluveného slova přispívá ke zvyšování umělecké úrovně audioknižní produkce. Asociace oceňuje Martina Stránského rovněž za systematickou propagaci tématu audioknih a mluveného slova.

OBÁLKY A ANOTACE VÍTĚZNÝCH AUDIOKNIH – ke stažení na: http://naposlech.cz/naposlech/media/content/anotace.zip